Επιδράσεις της γιόγκα στην κατάθλιψη


 Επιδράσεις της γιόγκα στην κατάθλιψη


Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες στον κόσμο . Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν κάποια μορφή κατάθλιψης.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 16 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο τον περασμένο χρόνο .


Η γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία

Εξαιτίας της μειωμένης η της ελλιπής αποτελεσματικότητας  των φαρμάκων στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης, οι ερευνητές ψάχνουν για  μη φαρμακολογική και μη επεμβατική θεραπεία για αυτές τις διαταραχές. Μελέτες  συστήνουν τη  γιόγκα ως εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπεία καθώς   μπορεί  να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα και να βοηθήσει την ψυχική ισορροπία.


Πως μπορούν οι πρακτικές της γιόγκα να βοηθήσουν;

Υπάρχουν διάφοροι  μηχανισμοί με τους οποίους μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της  κατάθλιψης  ή του άγχους. Δυο κύριοι είναι οι  γνωστικοί/συναισθηματικοί και οι βιολογικοί. Σ ένα μάθημα γιόγκα, ο ασκούμενος  μπορεί να κατευθύνει την προσοχή του ,τις σκέψεις του και  τα συναισθήματα του στο παρόν χωρίς κρίση . Αυτή η πρακτική της ενσυνειδητότητας, όταν επεκταθεί στην καθημερινή ζωή, μπορεί να βοηθήσει  κάποιον να επικεντρωθεί στην τρέχουσα εμπειρία, παρα να γυρίζει πίσω στο παρελθόν ή να ανησυχεί για το μέλλον. Η εκμάθηση να παρακολουθεί την τρέχουσα εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών σκέψεων και συναισθημάτων, μπορεί επίσης να διδάξει ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι παροδικά ψυχικά  γεγονότα, και ότι τα αρνητικά (και θετικά) συναισθήματα θα εναλλάσσονται και θα αλλάζουν όπως και όλα στη ζωή συνεχώς αλλάζουν. Οι θεραπείες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν  θετική επίπτωση στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Οι πρακτικές που βασίζονται στη γιόγκα μπορεί να χρησιμεύσουν για τη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού  συστήματος . Η δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος σχετίζεται με την κατάθλιψη και με το  άγχος. Οι πρακτικές γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν  την υπολειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (PNS) και των συστημάτων GABA και να διεγείρουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο είναι η κύρια περιφερική οδός του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος.


Πόσο γρήγορα φαίνονται τα αποτελέσματα;

Ακόμα και μερικά λεπτά γιόγκα την ημέρα μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα, δίνοντας μας  το κίνητρο να εφαρμόσουμε μια καθημερινή πρακτική. Καθώς βελτιώνεται η πνευματική καθαρότητα και η σωματική ενέργεια, γίνεται πιο εύκολο να παρακολουθήσει κανείς μεγαλύτερα σε διάρκεια μαθήματα γιόγκα. Η κατάθλιψη μοιάζει σαν ένας τεράστιος κατήφορο που φαίνεται τρομαχτικός και ίσως ανίκητος. Η γιόγκα μας βοηθά σημαντικά στο να δυναμώσουμε το σώμα και το μυαλό μας και μας βγάζει μ ένα τρόπο ξανά στο φως !.


Namaste


Πηγή: studioone.gr

Personal Training 500h Diploma
Yoga Alliance RYS 500 Diploma
Pilates Instructor 500h Diploma
Group Exercise Leader
E-Learning Διπλώματα
Διπλώματα - Σεμινάρια